onsdag 9 april 2008

Lima i Västerdalarna har vår mamma Gertrud vuxit upp




Vår vackra mamma nu 96 år är född i Torgåsmon, Lima. I familjen fanns åtta barn, mamma är den som fortfarande är i livet.
Mamma berättar ofta om sin uppväxt. Barnen fick tidigt hjälpa till på den lilla gården, ett litet jordbruk som ligger vid foten av fjället. Gott om pengar var det inte men mat på bordet fanns det. Man vävde, även klänningstyg, kärnade smör, förvarade kött genom saltning och allt som stod till buds på den tiden för att överleva.
Vår morfar var även ute i timmerskogen. Mormor tog hand om korna, hon slet hårt, bar vatten både till ladgård och hemmet. Morfar var en sträng och kraftfull karl, nykterist, socialdemokrat och kyrksam. Jag träffade Gunnar Sträng vid ett tillfälle och berättade om min morfars egenskaper, Sträng gillade det.
Barnen fick självklart hjälpa till tidigt.
Sönerna med skörden och flickorna på fäboden i Kallberget.
Mamma var inte mer än tretton år när hon fick ge sig iväg till Kallberget och ta ansvar för kor, mjölkning, kärna smör och mycket mer som hör till fäbodlivet. I Kallberget fanns några fler stugor med vallkullor på den tiden.
Det var inte roligt när åskan gick eller om man kände att det fanns björn i närheten har mamma berättat även korna kände obehag och kom och la sig nära flickorna vid sådana tillfällen. Det kändes säkert tryggt för både kor och flickor.
Även kors närhet bidrar till trygghet.
Ja, det var litet om vår mamma det.
hälsningar
GARNMAJA
fotografiet i privat ägo




Inga kommentarer: